Publisert av: sveinharberg | 10/04/2010

Sykehusdebatten

Det er til tider frustrerende å være politiker som skal arbeide for å sikre et godt sykehustilbud til innbyggerne i valgdistriktet ditt. Dette er det flere grunner til. For det første er det underlig å se hvordan sentrale aktører legger opp til en debatt som kun omhandler hvordan andre oppfører seg i debatten. Det må vi få en slutt på! For det andre må vi bli enige om hvilken debatt vi skal ta. Argumentene i fagmiljøet omhandler i stor grad hvordan en skal greie å levere i forhold den til enhver tid gjeldende økonomi. Reaksjonene i befolkningen i Aust-Agder dreier seg i all hovedsak om manglende trygghet for at vi vil ha et trygt og godt akutttilbud på sykehuset i Arendal i fremtiden. Sykehusledelsen forsvarer seg gjennom å vise til manglende finansiering i den interne fordelingen i Helse SørØst.

Etter min oppfatning har sykehusets ledelse igjen skapt en debatt ute av kontroll på grunn av manglende evne til kommunikasjon. De burde ha lært nå at det vi vil vite er hva som skal bli i Arendal for å sikre et trygt og godt tilbud av høy kvalitet. Det må de jo forøvrig selv også være helt avhengig av. Når en vet hva som skal og må være, og har kommunisert det, kan debatten om det øvrige starte. Det kan da fordeles utfra demografi, kompetansemiljø, bygningsmessige og utsyrsmessige forhold og sikring av gode og attraktive kompetansemiljø. Dette er strategiarbeid! Å flytte en og en ting, tilsynelatende uten mål og mening (AMK-sentralen) og basert på statistikk på innleggelser har ingenting med strategiarbeid å gjøre!

Samtidig som dette arbeidet går, må vi alle stå sammen om å legge press på Helse SørØst for å få fullført hovedstadsprosessen. Det er i dag situasjonen i hovedstaden som er pengesluket i helseforetaket, og dette må det ordnes opp i. Her har statsråden også et stort ansvar. Det holder ikke å vise til at dette må ordnes internt. Det fungerer ikke – oppdraget blir ikke gjennomført! Da må statsråden følge opp gjennom å være øverste ansvarlige!

I dag skal vi på Agderbenken ha møte med sykehusledelsen. Da får de en anledning til å forklare hvorfor de har foreslått de endringer som ligger som innstilling til styret, og vi får anledning til i dialog med ledelsen å fremme våre bekymringer og ønsker på vegne av innbyggerne. Det er ihvertfall en ting som er sikkert. Dialog med ledelsen er helt avgjørende for å kunne arbeide videre med saken på en god måte.

Neste uke, samme dag som folkemøtet i Arendal, skal vi også utfordre statsråden i debatt i stortingssalen. Vi er spente på om hun kommer til å ta ansvar, men har ingen store forhåpninger!

Reklamer

Kategorier

%d bloggere like this: