Publisert av: sveinharberg | 04/27/2011

Fy skam – tenk å gi karakterer!

Ja, omtrent slik blir oppsummeringen etter å ha hørt på de rødgrønne i dagens interpallasjonsdebatt i Stortingssalen. Høyre ved Elisabeth Aspaker løftet debatten om mulighet for forsøk med karaktergiving i siste del av barneskolen. Oslo har søkt om slik mulighet, men har fått avslag fra departementet. Etter at OECD, som er nøytralt og kanskje det mest kompetente organ i Europa på utdanningskompetanse, nå har påpekt at elever i norsk skole trenger tydeligere tilbakemelding på resultater burde statsråden tenke seg om på nytt. Det ble ikke mye nytenking. Etter en debatt på vel en time var det helt klart at regjeringspartiene ikke var klare for å tenke nytt, men gravde seg ned i en dyp ideologigrøft. Samme hva OECD, forskere, andre land eller erfaringer tilsier skal det ikke gies karakter! En samlet opposisjon mente det absolutt ville være lurt å prøve dette, ikke minst fordi en undersøkelse fra Sverige viser at karakterer i barneskolen faktisk bidrar til reduserte sosiale skiller. De svakeste gruppene med minst hjelp fra hjemmet gjorde det merkbart bedre når karakteren viste dem hvordan det gikk. Det inspirerte dem til videre innsats.

Kristin Halvorsen toppet ivrig det hele med å slå fast at karakterer i ungdomsskolen også var noe tull,  men de er der for å rangere elevene foran opptak til videregående opplæring. Da kan vi vel forvente fra statsråden at karakterer i ungdomskolen forsvinner og kun brukes etter jul i 10 klasse, det er jo da opptak til vgs skjer.

Som vanlig fikk ikke Høyres initiativ for å inspirere til økt læringslyst hos elevene noen oppslutning fra de rødgrønne. Jeg er glad det nå ser ut til å bli flere Høyrestyrte kommuner etter valget der vi kan ta politisk lederskap og være innovative og fremtidsrettet i skolesatsingen, så får vi vente ytterligere 2 år før vi får bedret rammebetingelsene på nasjonalt nivå!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: