Publisert av: sveinharberg | 05/30/2011

Tanker omkring barnehagen

Forrige uke hadde jeg en spennende «barnehagedag» på Universitetet i Agder, campus Grimstad. Utdanningsforbundets barnehageavdeling hadde fått i stand en innholdsrik dag, og ca 80 personer var påmeldt. Det var alt for få lokale politikere tilstede, men noen hederlige unntak var det! Det faglige innholdet var godt, og de forskjellige vinklingene ga en bred tilnærming til de utfordringer dagliglivet i barnehagene står overfor.

Jeg satte pris på å få være en del av programmet for å fortelle om arbeidet med barnehagepolitikk på Stortinget, og etterpå delta i paneldebatt sammen med flere politikere fra regionen. Utfordringen vi politikere står overfor er at vi arbeider mest med de sakene som ikke fungerer, og utfordres i slike sammenhenger på det samme. Oppsummert på den politiske delen av programmet ble det nok litt mye prat om manglende ressurser og litt lite prat om hvordan politikerne ellers kan sette krav og legge til rette for en kvalitetsbarnehage i kommunene. Arrangørene ville snakke om kvalitet på denne konferansen, og la fint opp til det, men i debatten ble det mye økonomi likevel. Egentlig ikke så underlig, for ressursmangelen er en daglig virkelighet også for mange barnehager. Vi må imidlertid ikke glemme at vi her i landet har et av verdens beste barnehagetilbud! Vi har hatt politikere som over lang tid har kjempet for barnehagen, og vi skal fortsatt gjøre det, og det er god kvalitet på det arbeidet som gjøres. Det finnes mange flotte medarbeider som hver eneste dag gir de små barna et styrket utgangspunkt for å mestre videre utdanning og deltagelse i samfunnslivet!

Da er jeg over på et av tankekorsene etter å ha hørt det meste av de faglige innleggene på samlngen (jeg måtte dessverre bort en liten stund på grunn av en legetime). En del av innleggene ga et inntrykk av at dersom et barn ikke kommer seg i barnehage så får de store utfordringer med å greie seg senere i livet. Det er jo slettes ikke tilfelle! Det er mange foreldre som gir barna sine en flott start på livet, og som følger dem opp på en fabelaktig måte. De passer på å gi dem utfordringer, trene dem på de rette tingene, og samtidig gir dem sosial læring i forskjellige sammenhenger.

Det andre tankekorset var følelsen av en avskriving av dem som ikke fikk den nødvendige oppfølging, eller opplevde fæle ting i de første leveårene. Det er helt forferdelig å tenke på alle de barn som opplever overgrep, vold og total mangel på oppfølging i barneårene, og barnehagene har en viktig oppgave og god anledning til å observere og gripe fatt i slike tilfeller. Det jeg mener er viktig å huske, er at gjennom mye oppmerksomhet og god hjelp kan barn med en ødelagt barndom bli store ressurser i voksenlivet. En av foredragsholderne på konferansen, Bente Bergseth, er jo et eksempel på det. Mine tanker her er ikke kritikk av konferansen, bare tanker jeg har hatt i hodet etterpå.

Det er viktig å peke på alle de gode barnehageansatte som gjør en fantastisk innsats, og vi skal som politikere ta på ansvar de utfordringer de har. Vi skal også sette pris på alle de gode foreldre som vil sine barn det beste og som følger dem godt opp både i og utenfor barnehage. Ikke minst skal vi fokusere på å hjelpe hvert enkelt barn, spesielt dem som har hatt vonde opplevelser, og ha tro på positiv utvikling som gjør dem til gode bidragsytere i sosialt felleskap, videre skolegang og arbeidsliv.

Takk for en fin konferansedag i Grimstad!

Reklamer

Responses

  1. Tusen takk for at du var med på barnehagekonferansen og ikke minst for at du blogger om det og lager en mulighet for diskusjon.
    Jeg er også opptatt av de barna som ikke går i barnehage,og de skal selvfølgelig gis samme muligheter til oppfølging og ikke minst i forbindelse med skolestart. Det er 1 av hundre barn (ca) dette gjelder.Ingen barn skal tvinges i barnehagen,men hverdagen i Norge er nå sånn at de fleste foreldre jobber og da må barna gå i barnehage.Derfor er det kjempeviktig at vi sørger for at de får best mulig vilkår. De er mange om beinet når det gjelder voksenkontakt og var det et inntrykk jeg satt igjen med etter konferansen var det nettopp det at alle barn trenger å bli sett. Det lærer vi førskolelærere mye om i utdanningen vår. Barnehageloven og Rammeplanen sier ganske klart at man skal legge til rette for individuell utvikling og hvert barn skal gis muligheter etter sitt eget utgangspunkt.
    Og det er vel her fler og fler barnehager begynner å slite.Bemanningen er på lavest mulig nivå,kun 1 av 3 har førskolelærerutdanning( det er faktisk feil,for det er altfor mange ufaglærte som tilsettes i de stillingene fordi vi mangler førskolelærere som vil jobbe i barnehagene),det blir stadig flere barn pr.voksen og kvaderatmeter og ikke minst,det stilles større og større krav til de som jobber der for å produsere kartlegginger osv.Vi er ikke redde for å jobbe – da hadde vi ikke valgt den utdanningen!Men vi ber bare om nok tid og folk til å jobbe med det vi mener er det viktigste: barna!
    Når det så kommer til å se de barna som blir utsatt for overgrep har barnehagen et stort forbedringspotensiale. Vi må tilrettelegge for samarbeid med barnevern,barnehager og helsestasjon og sørge for å øke kompetansen til de som jobber der. Men også her må jeg komme med et økonomisk stikk: tidspress kan faktisk være en medvirkende årsak til at man ikke ser alt en burde se og derfor er det kjempeviktig at det bevilges nok penger og at det utdannes nok førskolelærere! Så tusen takk for at du er en pådriver for kvalitetstenkning i barnehagene og jeg håper du sprer det gode budskapet til alle kollegaene dine! Hilsen Mette:)
    (Det ble et langt innlegg,men «det hjertet er fult av renner munnen over med» osv.)


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: