Publisert av: sveinharberg | 07/27/2011

Vi minnes

Flere tusen mennesker var samlet i Grimstad til minnemarkering etter terrorangrepene 22. juli. Her er appellen jeg holdt:

Kjære alle sammen, vi har vært igjennom noen ufattelige dager. Vi har opplevd en tragedie vi trodde ikke var mulig, og som vi sliter med å oppfatte. Vi har en klump i magen på grunn av den hjelpeløshet og fortvilelse vi føler og fordi vi ikke finner ord.
At vi i Norge har samlet oss i slike mengder som vi gjør disse dagene, og vi her i Grimstad i dag, er en sterk markering av den avsky vi føler overfor denne typen gjerninger. Samtidig er det en markering av fortsatt tro på ytringsfrihet og demokrati.
Gjerningsmannen som trodde at han gjennom sine grufulle handlinger skulle stoppe engasjementet for likeverd og flerkulturell respekt og forståelse, har feilberegnet det norske folk og vist total mangel på forståelse for denne nasjonens grunnleggende holdninger. Gjerningsmannen ville gjennom anslag mot våre regjeringslokaler og vold mot tilfeldige som oppholdt seg i Oslo, og deretter drap av samfunnsengasjerte ungdommer samlet til sommerleir kneble de som var uenig med ham politisk. Han, og hele resten av verden vil i ettertid se et folk som på en verdig måte, midt i all sorgen, reiste seg på demokratisk vis og sa nei.

Vi skal nå støtte og hjelpe dem som har vært igjennom særdeles tøffe dager og opplevelser. Vi skal være sammen i sorgen over de som er borte. Vi tenker på de familier vi kjenner som har mistet sine, og som politiker tenker jeg ikke minst på mine kolleger og kjente i Arbeiderpartiet og i departementene som har mistet så mange av sine. Vi skal ikke glemme det som har skjedd, men bruke det som en påminning om å verne om de demokratiske verdier vi på mange måter har tatt som en selvfølge. Vi skal hedre de som er rammet med aktiv deltagelse i demokratiet, i valg og i engasjement for politiske saker i tiden fremover. Så må vi love hverandre å aldri glemme at respekt, raushet og toleranse er viktige ingredienser i det samfunnet vi skal fortsette å bygge. Vi takker for at vi fikk alle våre hjem, og lyser fred over minnet til de som mistet sine liv.

Reklamer

Responses

  1. En flott appell Svein! Det gleder mitt hjerte at vi helt uavhengig av politisk staasted kan staa sammen og reise oss fra denne tragedien. Jeg er glad for at du er i god behold!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: